SZTEHLO GÁBOR

 

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész holokauszt idején végzett embermentő munkássága előtt emléknap szervezésével tisztelgett a Budavári Evangélikus Egyházközség és a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány szombaton Budapesten. A Budavárban emléktáblájánál Jancsó Bélamondta el gondolatait. Videó: Győri András Timótheus, Pete Dániel

 

 

Sztehlo Gábor életrajza

(Budapest, 1909. szeptember 25. – Interlaken, Svájc, 1974. május 28.)

 

Dr. Sztehló Aladár Tamás László evangélikus ügyvéd és a református Haggenmacher Márta Mária Jozefa gyermeke. Budapesten született, a Lónyai utcai református gimnáziumban érettségizett, majd Sopronban és Pécsett tanult evangélikus teológiát, amit 1931-ben végzett el. Egy évet Finnországban töltött ösztöndíjasként. 1932-ben avatták lelkésszé, kezdetben az új-hatvani gyülekezetben, majd Nagytarcsán szolgált egészen 1942-ig.

Bár az első állomáshelyén, Hatvanban csak két évet töltött, mégis új templomot építtetett. Tevékenységét a Finnországban tanultak alapján végezte, 1937-ben népfőiskolát szervezett, amelyet 1938-ban alapítottak meg. Ekkor, 1938-ban (amikor egyre erősebbé vált a német nyomás) magyarosította nevét Szenzyre.

A német megszállást követően Raffay Sándor evangélikus püspök a református egyház által életre hívott Jó Pásztor bizottságon keresztül zsidó gyermekek mentésével bízta meg, amely munkához nagy odaadással látott hozzá. Harminckét otthonban összesen ezerhatszáz gyermek megmentése fűződik a nevéhez. Munkáját Ney Ákos vasútigazgató családi villájában koordinált a Nemzetközi Vöröskereszt és a Fébé Anyaház diakonisszáinak támogatásával.

A második világháború befejezése után az általa szervezett Gaudiopolist, „Gyermekköztársaságot” irányította, majd annak 1950-es államosítása után ismét lelkészként szolgált a budavári, a kelenföldi majd a kőbányai gyülekezetben. 1956-ban bár családja emigrált, ő itthon akart maradni. Folytatta gyermekotthon szervező munkáját. 1961-ben azonban, amikor családját kint meglátogatta, infarktust kapott, így orvosai kérésére kint maradt. Svájcban végezte tovább lelkészi hivatását, de nem tett le róla, hogy hazatérhessen. Az idő múltával magyar útlevele lejárt, így visszautazása csak akkor vált volna lehetővé, ha svájci állampolgárságot kap. Nem sokkal azelőtt azonban, hogy ez megvalósulhatott volna, elhunyt. Hamvait később hazaszállították, a Farkasréti temetőben temették el.

1973-ban, a magyarok közül elsőként megkapta Izrael Államától a Világ Igaza elismerést.

Források:

Havasi Ferenc: Sztehlo Gábor. Forrás: havasi.sed.hu

Gyermekköztársaságot alapított a zsidómentő lelkész. Forrás: mult-kor.hu 

Negyven éve halt meg Sztehlo Gábor evangélikus lelkész. Forrás: magyarkurir.hu 

Sztehlo Gábor wikipédia szócikke. Forrás: wikipedia.hu

A kép forrása: evangélikus.hu