Salkaházi Sára park

 

Az Üllői úti hangos forgataga mögött kedves és csendes kis utcák vannak, aki oda betér, meglepetten tapasztalja a rendezettséget, a régi és az új épületek jó arányú keveredését. A házak között feltűnik egy  Örökimádás templom, mely mögött, templomkert átépítésével alakítottak ki egy parkot a kerület épület és közterület rehabilitációja részeként. 

A park kétharmada zöldfelület lett, ahová fákat, díszcserjéket, évelő növényeket, pázsitot, a tűzfalak mellett kúszónövényeket telepítettek és a tégla- és kavicsos burkolatú sétautakkal tagolt parkba egy tucat kerti padot építettek. A korábbi magas téglafal helyére pedig egy kovácsoltvas-kerítés került, ezzel a környezetbe kapcsolódott a terület.

A parkban látható az 1956-os Forradalom és Szabadságharc, Angyal István és a Tűzoltó utcai ellenállók emlékét idéző emlékmű (Szórádi Zsigmond műve), melyet 2009 júniusában avattak fel. A park névadója a  második világháború idején zsidókat mentő, majd mártírhalált halt Salkaházi Sára szociális testvért.

 

Forrás:

www.beszedesparkok.hu/salkahazi_sara_park/